Swiss Capital contribuie din plin la subminarea drepturilor acţionarilor SIF1 şi SIF4 

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 mai 2021

Grafică de MAKE

Grafică de MAKE

Fără aportul SIF1 şi SIF4, Swiss Capital ar fi înregistrat pierderi, în ultimii şase ani

Am mai scris despre gruparea SIF Banat- Cri­şana (SIF1) - SIF Muntenia (SIF4), condusă de Najib El Lakis, condamnat penal pentru manipularea pieţei de capital şi Bogdan Drăgoi, director la SIF1. Dar nu am insistat asupra efectelor nocive şi directe asupra pieţei de capital, care sunt semnificative. Prin aderarea unor jucători ai pieţei de capital la gruparea Lakis-Drăgoi s-au produs distorsiuni majore pentru bursă şi participanţii ei. 

Swiss Capital, "cel mai mare broker de la BVB"

Gruparea Lakis-Drăgoi are mai mulţi parteneri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), dar Swiss Capital este primul şi cel mai mare. Swiss Capital, condusă de Bogdan Juravle, este o companie pur românească fără nicio legătură cu Elveţia. Cei mai mulţi o consideră drept cel mai mare broker de la BVB. Dar ceea ce nu se ştie este faptul că acest renume îşi are originea în conexiunile profunde cu gruparea Lakis-Drăgoi, o grupare care acum stăpâneşte un portofoliu de aproape 1,5 miliarde euro, aparţinând SIF1, SIF4 şi SIF Oltenia (SIF5).

Aşa cum a fost arătat în presă, atât de mine cât şi de alţii, gruparea Lakis-Drăgoi a folosit ani de zile banii investitorilor SIF1 şi SIF4 să cumpere prin nişte fonduri, acţiuni proprii la SIF1 şi SIF4. Apoi, aceste fonduri au votat şi votează cu acele acţiuni la adunările generale SIF1 şi SIF4 în favoarea grupării. În această schemă care încalcă flagrant legea 31/1990, s-a lucrat în parteneriat cu câţiva administratori de fonduri, remuneraţi foarte generos, exclusiv din banii investitorilor SIF1 şi SIF4. Swiss Capital este unul dintre aceşti parteneri care au contribuit din plin la subminarea drepturilor acţionarilor SIF1 şi SIF4! 

Cum a fost posibil ca Swiss Capital să ajungă "cel mai mare broker' de la BVB? 

Acest lucru nu s-a datorat deloc profesionalismului sau încrederii investitorilor Bursei de Valori Bucureşti, ci aproape exclusiv legăturilor cu gruparea Lakis-Drăgoi care controlează trei dintre cele mai mari companii cotate la BVB, FĂRĂ să aibă sprijinul real al acţionarilor acelor companii.

În cele ce urmează, voi arăta că Swiss Capital nu este nici pe departe cel mai mare broker la BVB ci un simplu angrenaj într-un mecanism de corupţie, fără îndoială unul dintre cele mai mari din România de astăzi. 

Swiss Capital - Active Dinamic

Este bine-cunoscut faptul că Swiss Capital încasează un comision de administrare de 12,55% pe an, din banii acţionarilor SIF4, pentru administrarea fondului Active Dinamic.

Cu acţiunile SIF4 cumpărate de către acest fond, Swiss Capital s-a prezentat la AGOA din 28 aprilie 2021 şi a votat împotriva cererii noastre, a acţionarilor SIF4, de atragere a răspunderii administratorului SAI Muntenia. SAI Muntenia (administratorul SIF Muntenia) este un administrator plătit de noi, acţionarii SIF4, cu peste 20 milioane lei pe an ca să administreze activele SIF4. În schimb, acesta plăteşte mai departe Swiss Capital să facă fix acelaşi lucru, adică să administreze o parte din activele/banii SIF4. 

Noi, acţionarii SIF4, plătim cu bani grei SAI Muntenia ca să administreze activele SIF Muntenia, dar în realitate SAI Muntenia foloseşte creditul investitorilor SIF4 într-o cârdăşie cu un număr de administratori de fonduri, printre care Swiss Capital. Şi face asta ca să se menţină la conducere fără sprijinul real al acţionarilor. Iar acţionarii SIF4 ajung să suporte prejudicii materiale însemnate! 

De exemplu, SAI Muntenia a investit în Active Dinamic, conform evaluării din decembrie 2020, 16,2 milioane lei (banii acţionarilor SIF4) la care se adaugă comisionul de administrare pentru această sumă. Cum am spus mai sus, este vorba de peste 2 milioane de lei anual. 

Există vreo logică investiţională în spatele acestei practici aflată sub semnul unui vădit conflict de interese?  Sau este pur şi simplu deturnarea fondurilor acţionarilor SIF4 în favoarea SAI Muntenia şi Swiss Capital? Cât de legal este să faci un simulacru de administrare de bani/fonduri ca să diminuezi profitul real al unei companii, în detrimentul acţionarilor? Răspunsul este simplu: Swiss Capital câştigă foarte mulţi bani fără să ofere un serviciu real acţionarilor SIF4, iar SAI Muntenia în schimb câştigă voturile de la Active Dinamic la adunările generale. În acest fel, sub "supravegherea" Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), se prejudiciază în mod transparent investitorii din piaţa de capital prin încălcarea dreptului lor la o reprezentare proporţională în conducerea unei companii listate la BVB. 

Swiss Capital - Active Plus

Dar, Swiss Capital şi SAI Muntenia au o colaborare mult mai extinsă decât fondul Active Dinamic. Conform evaluării de la sfârşitul lui 2020, SAI Muntenia are încă 44 milioane de lei într-un alt fond care aparţine Swiss Capital. Este vorba de Active Plus care deţine aproape 5% din SIF4 şi SIF1, iar deţinerea se datorează acţiunilor cumpărate aproape în totalitate cu banii SIF4 şi SIF1. 

Nu cunoaştem valoarea comisionului plătit către Active Plus. Cei de la Swiss Capital şi SAI Muntenia au refuzat să ne comunice valoarea acestuia. Dar pentru a face calcule, într-un mod rezonabil, am presupus că acest al doilea fond ar avea comision de administrare de 2%, semnificativ mai puţin decât 12,55%, comisionul pentru Active Dinamic. Am adunat apoi comisioanele încasate de Swiss Capital de la SIF1 şi SIF4 din anul 2013 până la sfârşitul lui 2020, pentru administrarea Active Plus şi Active Dinamic în baza datelor publice din raportările SIF1 şi SIF4. 

Conform acestui calcul noi, acţionarii SIF1 şi SIF4, am plătit o sumă de peste 33.700.000 lei doar la Swiss Capital, pentru o aşa zisă "administrare de fonduri'. Dar, de fapt aceasta n-a fost nimic altceva decât deţinerea pasivă a unor acţiuni şi folosirea lor la adunările generale pentru voturi în favoarea conducerii SIF1 şi SIF4. Aşadar, s-au plătit peste 33,7 milioane lei către o singură companie, Swiss Capital, contra voturi la adunările generale! Banii pentru aceste acţiuni, dar şi acest comision total de peste 33,7 milioane lei au fost plătiţi exclusiv din patrimoniul acţionarilor SIF1 şi SIF4. 

În acest fel, dreptul de vot al acţionarilor SIF1 şi SIF4 a fost subminat pentru ca domnii Lakis şi Drăgoi să-şi poată menţine poziţia de conducere la SIF1 şi SIF4, fără acordul/votul acţionarilor reali. În această schemă am estimat numai cât ar fi încasat Swiss Capital, dar mai sunt câţiva alţi parteneri care fac acelaşi lucru: oferă voturi în schimbul banilor de la conducerea SIF1 şi SIF4. Acest lucru nu cumva înseamnă abuz în serviciu din partea celor de la SAI Muntenia, şi şefii lor domnii Najib El Lakis şi Bogdan Drăgoi?

O combinaţie dâmboviţeană

Cunoaşteţi profitul operaţional cumulat (incluzând colaborarea cu SIF1 şi SIF4) pe care l-a avut Swiss Capital, societatea de brokeraj, din anul 2014 până la sfârşitul lui 2019? În total, puţin peste 6.000.000 lei. La această sumă au contribuit masiv şi toate tranzacţiile făcute pentru SIF1 şi SIF4. Însă, divizia de administrare de fonduri a Swiss Capital, care face profit aproape exclusiv din acest simulacru de administrare de care am pomenit pentru SIF1 şi SIF4, a făcut profit operaţional peste 20 milioane lei în aceeaşi perioadă. Fără aportul SIF1 şi SIF4 (adică fără cei peste 33,7 milioane lei plus comisioanele de brokeraj), în ultimii şase ani Swiss Capital ar fi înregistrat pierderi. Ar fi putut să concureze cu jucătorii oneşti ai pieţei? Nu prea văd posibilitatea!

Dar totuşi, cum s-au descurcat cei de la Swiss Capital în ultimii ani? 

Au dus-o foarte bine şi au fost lăudaţi că ar fi cei mai mari! Asta în timp ce brokerii oneşti ai bursei de la Bucureşti, cei care reprezintă marea majoritate, abia s-au descurcat. 

Este realitatea tristă a jucătorilor cinstiţi: gruparea Lakis-Drăgoi, în parteneriat cu câţiva brokeri şi administratori de fonduri, au contribuit din plin la subminarea încrederii investitorilor la bursa românească! Iar această subminare a încrederii investitorilor, nu a făcut oare ca bursa românească să fie slabă, mică şi ilichidă? Fără îndoială că DA! Avem o realitate în care jucătorii corupţi ai pieţei, care se tot îmbogăţesc, fac concurenţă neloială celor corecţi. Şi nimănui nu pare să îi pese!

Opinia Cititorului ( 63 )

  1. ...

    1. Pe tine te interesează mai mult dacă Madadi a mâncat gris cu lapte când era mic sau că acum are toată dreptatea de partea lui și mai ales curajul de a se lupta cu acești escroci!?

      Bravo dle Madadi! 

      Piticii imbecili cum le zice Make vor sa abata subiectul articolului spre acuzatii la autorul lui. Stategie de tarani securisti.

      Rabinul vestit pentru înțelepciunea sa, este pus în situația de a împărți dreptatea între doi împricinați. Îl ascultă cu atenție pe primul și spune: „Ai dreptate”. Îl ascultă și pe cel de-al doilea, iar răspunsul este identic: „Și tu ai dreptate”. Aflat de fată, Ițic îl întreabă, nedumerit, pe rabin: „Păi, cum vine asta, Rabi? Nu se poate să aibă amândoi dreptate!”. Iar rabinul cel înțelept îi răspunde: „Și tu ai dreptate!”.

      Fooooooarte original! Crezi ca aici sunt colegii tai de gradinitza?

      Ai gandit mult pana ai scos-o pe-asta?

      Așa este. Majoritatea celor ce au legătura și/sau investiții in piața de capital cunosc acest lucru.

      Dar aceste aspecte trebuie sa fie analizate de către judecători și procurori.

      Faceți demersuri in aceasta direcție. 

      ...

      Asa pare!

    Swiss a contribuit din plin la manipularea pieței și a fost sancționat formal și blajin de ASF in dosarul Lakis. ASF e la curent cu toata implicarea penala a lui Juravle , nu a făcut nimic sa oprească la timp acea megaescrocherie, nu face nimic nici acum sa puna lucrurile in ordine. De ce? Pentru ca oamenii din ASF care trebuie să facă asta sunt in complicitate cu infractorii. Mai stie cineva ce s-a ales de Copariu?

    1. Exact.

      Copariu este un om rău corupt.

      Va fi obligat sa spună adevarul și toți cei din jurul lor vor fi verificați de acte de abuz și corupție. 

      Este IMPOSIBIL ca ASF sa nu observe aceste derapaje, este IMPOSIBIL ca ASF sa nu ia măsuri. 

      IMPOSIBIL.

    Apreciez tot ceea ce face B.M și consider normal și demn de urmat lupta lui care o duce cu aceasta grupare și încrengătura in SiF-URI . Sper cât de curat sa vedem și demersurile justiției ca se ore ca ASF doarme . Aceasta grupare infracțională ma determinat in urma cu 5 ani sa nu mai achiziționez SIF- uri datorită sifonarii banilor investitorilor .

    1. SIF-URILE nu sunt actiuni de achizitionat.Ele sunt tinute pe loc,cu performante mult sub performantele altor fonduri,vezi fondurile de pensii si cele mutuale pe actiuni.pentru a fi acaparate ,incet dar sigur sde mafiotii infiltrati in conducere.Aceasta este cu atat mai grav cu cat acesti indivizi sunt sustinuti de politic si nu de OANUMITA PARTE A PO(LITICULUI.ci de politicieni de toate culorile.Nu sunt defetist dar declar sus si tare: dRAGII MEI nu aveti ce le face,FUGITI DE PE SIFURI PANA CAND PLINI DE ACT. SI BANI NU INCEP SA SE RAZBOIASCA INTRE EI.

      Nu, nu Najib el Lakis, nu Bogdan Dragoi, nu Bogdan Juravle, nu acestia sunt potaile cele mai de jos ale pietei de capital, ci Nicu Marcu, Gabriel Gradinescu, Doina Dascalu si intregul ASF, stravechi, vechi si nou constituie gruparea infractionala cea mai infama din piata de capital. Pentru ca primii sunt doar niste hoti ordinari, in timp ce ASF, care are menirea sa-i inhate, ii sprijina si ii promoveaza pe hoti.

      ...

      Noroc ca prostia nu doare ca ai urla ca un lup

      ...

      Ai perfecta dreptate. Nu te uita la postacii lui Gradinescu pentru ca au acelasi nivel ca si el: zero. Sper ca DNA ul sa clarifice lucrurile.

      Perfect adevarat!

      Banditii de la SIF1, Swiss si altii din gasca lor exista in piata, impreuna cu infractiunile lor, pentru ca asa doreste ASF-ul. 

      ASF-ul este o institutie care isi recompenseaza angajatii cu salarii mari pentru ca acestia, in frunte cu sefii lori, sa faciliteze si sa protejeze infractiunile din piata de capital.  

      Oare de ce un fost mare sef SRI este angajat la ASF pe post de consilier?  

      Ca veni vorba de gasca de la Swiss, Juravle si ceilalti sunt tot fosti militari. 

      Dar Dragoi, unul dintre protejati ASF-ului, nu provine tot din SRI, cu un parinte fost SRI-ist si actualmente devalizator de companie listata? 

      Oare politicul si justitia de ce nu intervin in aceasta speta veche deja si arhicunoscuta de toata piata? Se tem?

      Adevarul se profileaza a fi dincolo de ASF. 

    Daca SIF1, SIF4, SIF5 sunt conduse in fapt de acelasi Dragoi, de ce oare nu fuzioneaza intr-o singura societate condusa pe principii corporatiste? Poate se termina odata cu acest subiect nenorocit din care pierde toata lumea. FP-ul si-a imbogatit actionarii mai ales cei straini iar milioanele de actionari romani stau blocati pe SIF-uri si se uita ca prostii gura-casca cum au devenit mai saraci.

    1. ...

      De la FP afli că vei primi dividende si gratuite!

      De la ăștia când sunt procesele și cum își dau ei gratuite ! 

      Amice/amico, este a treia oara cind postezi unul si acelasi mesaj, incercind sa abati comentariile in subiectul articolului, in comentarii asupra lui Ben Madadi.

      Este o practica murdara de manipulare.

      Ti le-am eliminat pe toate trei, deoarece incalca Regulamentul, dar nu ma pot abtine sa nu remarc ce jos va situati cu gindirea, voi toti cei coordonati de proasta proastelor "MI7". 

      Limbrici

    A aparut o grupare noua Sif2( Ever) & Sif3.

    Au inceput in forta!

    S-au premiat cu peste 1% din Sif! 

    1. Finalizare Plan de plată pe bază de acțiuni

      Prin Raportul curent din data de 29.05.2020, SIF Banat-Crișana a informat acționarii cu privire la  

      aprobarea de către Consiliul de administrație a „Planului de plată pe bază de acțiuni” (Stock Option  

      Plan), prin care au fost oferite către membrii conducerii Societății un număr de 880.000 de acțiuni  

      SIF1, în conformitate cu hotărârile adoptate de adunările generale extraordinare ale acționarilor,  

      și anume Hotărârea AGEA din data de 22 aprilie 2019 (art. 2 și art. 3), respectiv Hotărârea AGEA nr.  

      2 din data de 27 aprilie 2020 prin care s-a aprobat utilizarea unui număr de 880.000 de acțiuni,  

      aflate în proprietatea societății și răscumpărate în temeiul Hotărârii AGEA din 26 aprilie 2018,  

      pentru distribuirea cu titlu gratuit către membrii conducerii societății, în cadrul Planului de tip  

      „Stock Option Plan”. 

      Totodată, prin același raport curent s-a publicat „Documentul de informare cu privire la oferirea  

      sau alocarea de acțiuni către administratorii și directorii SIF Banat-Crișana” întocmit conform  

      Anexei nr. 4 la Regulamentul nr. 5/2018.  

      SIF Banat-Crișana aduce la cunoștința acționarilor că la împlinirea termenului de 12 luni de la  

      semnarea acordurilor de plată pe bază de acțiuni, membrii structurii de conducere își exercită  

      dreptul de a primi un număr de 880.000 acțiuni SIF1, reprezentând 0,1707 % din capitalul social. 

      Societatea a inițiat demersurile către Depozitarul Central privind efectuarea transferului direct de  

      acțiuni în conformitate cu reglementările în vigoare. Informațiile prevăzute la art. 19 din  

      Regulamentul UE 596/2014 vor fi disponibile pe pagina de internet a societății în secțiunea  

      Informații investitori. 

      Întrucât nu au intervenit modificări în „Documentul de informare cu privire la oferirea sau alocarea  

      de acțiuni” publicat inițial, prezentul raport reprezintă „Documentul de informare privind atribuirea

      de acțiuni”, în sensul prevederilor Regulamentului ASF nr. 5/2018. 

      Si asta dupa ce au mai primit 1.615.255 de actiuni pana acum conducerea sif 1 dar fara sa aduca plus valoare actionarilor.

      Conducerea Evergent Investments deţine 1,44% din capitalul social al societăţii, investiţie de 17,72 mil. lei asta calculata la pretul actiunii de 1,25 lei din 31.12.2020.

      Iar Octavian Radu a primit si el vreo 2,3 mil. actiuni, doar ca el le-a vandut ceea ce inseamna vreo 20 mil. lei lei bonusul conducerii. 

      e japca tata, e japca pe fara, Ciorcila o instrumenteaza. fara el nu ar fi posibil.

      Daaaaa.

      Asa este, el este cel ce a cumparat si hotelul Sportul din Cluj tot de la Sif 2 pe bani de nimic. 

      Are acum de unde alege hoteluri de la Sif3...

      Haha.

      Și asta după ce hotelul a fost renovat pe banii SIF2... Nu cumva SIF2 a cumpărat acest hotel de la BT, garanție la vreun NPL?..

      Nu de la BT ci de la un neamt evreu.

      In comunicatul din data de 04.12.2015 Sif 2 anunta ca societatea Hotel Sport Cluj SA ,filiala a Grupului Sif Moldova(detinere indirecta prin (Opportunity Capital SA) a achizitionat Hotel Sport din Cluj Napoca cu suma de 4.800.000 euro conform hotararii AGEA Opportunity Capital SA din 17.08.2015(MO partea a IV-a nr.5349/25.09.2015) 

      Hotel Sport Cluj a semnat cu Banca Transilvania un contract de împrumut în luna decembrie 

      2015, valoarea imobilizărilor corporale ipotecate fiind de 20.900.000 lei. Împrumutul a fost  

      contractat pe o perioadă de 10 ani cu o rată anuala a dobanzii de 4,42%, variabilă. La data 

      de 30.06.2018 suma datorata era de 8 milioane lei.  

      Hotelul Sport din Cluj a fost achiziţionat în urmă cu aproximativ 7 ani de SIF Moldova (SIF2) într-o tranzacţie de 4,8 milioane de euro de la omul de afaceri Josef Goschy.

    Daca se apuca cineva in mod serios sa afle cine sunt actionarii SIF1, SIF4 si SIF5 ajunge in mod sigur la concluzia ,ca intre 33% - 50% din actiunile celor trei SIF-uri sunt ale celor trei SIF-uri. Cred ca in lume nu exista o societate comerciala in care capitalul sa fie detinut intr-o asemenea proportie chiar de societate.

    In Romania asta este varianta capitalista a proprietatii intregului popor, care a fost transferata gratuit intregului popor, care dupa 30 de ani s-a redus la o gasca securisto-criminala formata de cateva zeci de persoane, care conduc o societatea comerciala, zi-i fond, care se autodetine.

    Aberatie capitalista originala, de a jefui. BRAVOS natiune halal sa-ti fie! 

    1. Cam în toată lumea, inclusiv în România, este ilegal să deții indirect (și să votezi cu) propriile acțiuni. La SIF1 și SIF4 cred că sub 30% este deținere indirectă, și ilegală, de propriile acțiuni, dar având în vedere că peste 50% din acțiuni sunt deținute de cuponari complet pasivi, aceasta grupare a ajuns să controleze majoritatea voturilor. Dar este ceva complet ilegal. Bănuiala mea este că se plătesc în continuu sume foarte mari în formă de șpagă la persoane importante de la ASF pentru a proteja aceasta schemă ilegală și imorală.

      Cred ca spagile nu se opresc la membrii conducerii ASF, ci se scurg in buzunarele celor care i-au protzapit acolo. Sunt si bani personali si bani de partid si bani pentru securisti. De asta este asa de voioasa potaia de la conducere, ca uita-te ce tatic destept am, ca uita-te cum s-au infratit libanezii cu securitatea!

      asf e oameni si ei. e romani hoti , de-ai nostri, ce asteptari ai de la ei?

    De cumparat nu mai cumpar de mult SIF-uri dar... nici de vandut nu-mi vine.

    Cel mai rau caz o investigatie va scadea pe termen scurt pretul apoi va urca si mai sus sub o noua administrare. 

    E chiar ciudata situatia. 

    Incredibil, acest grup, Drăgoi, Lakis, Juravle se cred de neatins. Mai rău decât se credea Dragnea in 2017! Baga mana in buzunarul acționarilor, așa pe față! Alo, ASF, DNA, DIICOT, se aude?

    Lumea zice că Gradinescu și Marcu sunt mâna în mână cu ei. Atunci sa plătească și ei. Daca nu sunt mana in mana cu ei, atunci mai au ocazia in ceasul al doisprezecelea sa pună legea in aplicare.

    Doamne Ferește, ce am ajuns in tara asta. Nu are fondul asta 6 milioane de acționari?! Câți oameni trebuie sa fie furați sa se sesizeze organele de control?! Vai de capul nostru. Daca cazul asta nu se rezolva in curând, nu mai e nici speranță. Plecam cu toții, că nu mai avem nicio scăpare. 

    La capitolul nerușinare, clar pe locul 1 stau Doros, Ciorcila-BT, etc. Ăia si-au dat gratuite aproape 1% din Sif!

    Vine Doros cu explicații că ei gândesc " strategic "," analiti" cu mare grijă " față de acționarii noștri " ,care trebuie să înțeleagă că " simpla politică a acordării de dividende" nu mai e în interesul lor pe termen lung, că se scurg bani din societate, se pierd infinite oportunități!

    BĂ EȘTI NEBUN? Sau gândești ca-n LAS FIERBINTI? 

    1. Astia nu au rusine.

      rusine nu au nici babele, de unde rusine la Ciorcila

    Felicitări, domnule Madadi!

    Te felicit pentru ceea ce faci.

    Un actionar marunt la cele 5 sifuri. 

    AGOA de la Vrancart.

    H O T Ă R Â R E A Nr. 7 din data de 27.04.2021 

    Articol unic. Alegerea domnului EL LAKIS RACHID ca membru al Consiliului de Administraţie al  

    societăţii VRANCART S.A., prin vot secret obligatoriu, pentru un mandat egal cu perioada rămasă  

    până la expirarea mandatului administratorilor aflaţi în funcţie (27.04.2022).

    1. Asta este băiatul lui Najib Lakis. Daca el trebuie sa stea ascuns că e condamnat penal îl pune pe fiu-su in post. Că doar se poate, nu de alta, e pe banii proștilor. De ce ar pune, ei smecherii, un om capabil și fără nepotisme?! Atâta timp cât statul român nu e in stare sa apere legea, asta fac astia.

      Fara votul celor de la Sif 1 care au 75% din VNC nu putea ajunge acolo.

      Iar la Biofarm impreuna cu votul celor de la Sif 1&4 in CA.

      Membri C.A. Biofarm 

      Andrei Hrebenciuc – Presedinte C.A. 

      Bogdan Alexandru Dragoi – Membru C.A. 

      Catalin Constantin Vicol – Membru C.A. 

      Rachid El Lakis – Membru C.A. 

      Nicusor Marian Buica – Membru C.A. 

      ...

      Individul are 0 experiență profesională. La 23 de ani cât are vârsta este de înțeles că nu are experiență. E in regula, toată lumea incepe de jos și apoi creste. Nu îl pui tu administrator la o companie de talie Biofarm și ai pretenția că este numit pe forțele proprii. Dar mă rog, poate un post precum cel al dumitale nici nu merita un comentariu mai elaborat. Ideea este că aici avem un grup organizat, care defavorizează acționarii, dincolo de lege.

      Si Marcu are zero experienta profesionala si e presedintele asf. Si Gradinescu zero si este vice.

    Sunt preocupat de soarta acestei categorii de actiuni?

    Simetric cuponiadei s-ar impune o reglementare prin care actiunile ramase fara succesori sa fie concentrate intr-un FOND cu scop de interes general (social, invatamant, cercetare). 

    "FOND"-ul sa fie inputernicit sa preia actiunile cuponarilor decedati pentru care in ultimii N ani nu s-a facut sucesiunea.  

    Credeti ca este o tema de gandire?  

    1. S a gândit Banca Europeană. Dar pentru toate dormantele de la toate SIF urile, SNP, etc., ei urmând probabil să administreze acest fond. Au și date din Depozitar iar ASF i ar fi primit la discuții pe această temă. Dar atunci băieții ăștia de care vorbiți pe aici riscă să piardă controlul jucăriilor...

      ....candva am aflat o poveste cum ca terenul pe care este ridicata cladirea ambasadei din Atena ar fi fost al unui roman care nu a avut succesori; potrivit legii grecesti, timp de 99 de ani statul roman putea cere succesiunea.....si printr-o intamplare fericita cererea a fost facuta, iar terenul a ajuns in proprietatea patriei acelui roman.

      Aflu de la Dvs. ca Banca Europeana (adica BERD) s-a gandit la actiunile dormante. 

      Aceasta tema mi se pare importanta si ar trebui discutata. 

      Cum se va rezolva transferul de proprietate. 

      In folosul cui va fi administrat acel FOND ? 

       

    De ce va vaietati atat?

    Puneti mana cumparati actiuni,uniti-va si dati-i jos! Vezi ce s-a intamplat la inceputul anului in America cu actiunile alea shortate...

    Apoi administrare ca la FP! Singura dovedita ca anuleaza discountul! 

    1. Problema este că 55% din acțiuni sunt deținute de 6 milioane de mici acționari. In contextul acesta, cineva cu 5% cumpără încă 20% acțiuni proprii cu banii SIF și în contextul în care autoritățile nu ii obliga sa respecte legea, toți acești acționari sunt prejudiciați pentru că regulile și principiile corporatiste nu înseamnă nimic pentru acești indivizi.

      Acțiuni ale nimănui sunt între 25% și 45% cam la toate SIF-urile. Ale nimănui însemnând deținători morți, oameni care nu știu că au acțiuni, sau oameni care știu că au dar având prea puține nu sunt interesați de acțiunile lor deloc. De aceea acești răufăcători (nu știu cum să-i mai numesc) controlând, chiar în mod ilegal, peste 25% din acțiuni și votând cu ele (tot ilegal) își pot face de cap pentru că dețin majoritatea acțiunile disponibile la vot.

      Problema e ca nu mai sunt acțiuni in piața ca sa poți cumpara și conta in AGA. Problema și msi mare e ca nu ai nici cui vinde. Acțiunile S-au parcat la buzunarul lui lakis din 2013 prin fondurile Suissss:))) De atunci e dezastru. Dezastru cu voia ASF . Nu exista soluție decât la ASf. Forțată prin instanța sa aplice legea. De buna voie nu merge nimic in țara condusă de nulității lacomi, corupți fără onoare plantați de politruci de doi lei.

      Aveti o buna cunoastere a situatiei.

      Micii actionari nu au fost protejati, dimpotriva. 

      A existat o singura actiune care a respectat interesul tuturor actionarilor (de care imi amintesc) - candva SIF 4 sub conducerea fostului presedinte Mihaescu a distribuit actiuni gratuite. Prin acea masura pachetul actionarului minoritari a crescut valoric. Daca s-ar fi continuat procedura, in timp pachetul unui minoritar ar fi capatat o valoare pentru care ar fi existat interes (pentru vanzare, pentru mostenitori).

      Din pacate s-a generalizat varianta dividendului prescriptibil (Juridic, eu cred ca dividendul fiind generat din proprietate nu este cosntitutional sa fie prescriptibil). 

      Si eu zic ca nu e legal sa prescrii un dividend generat din o actiune care este proprietatea ta si implicit dividendul acordat devine proprietatea ta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb